Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

 

7 dôvodov, prečo kupovať nehnuteľnosť s maklérom

Pridané: 29.12.2022

Na realitnom trhu dnes môžete natrafiť na rôznych majiteľov a maklérov, ktorí zastrešujú predaj nehnuteľnosti. Tiež sa môžete stretnúť s rôznymi formami rezervačných a kúpnych zmlúv, ktoré často nie sú konzultované s právnikom. Takéto zmluvy sú nevyvážené a pre kupujúceho aj nebezpečné. Jednou zo služieb, ktoré nájdete v našej realitnej kancelárii ARISE, je aj služba „Maklér kupujúceho.“ Čo všetko táto služba zahŕňa a prečo je dobré, aby ste ju využili aj vy?

„Nedávno som pre klienta hľadal byt v bratislavskom Starom Meste. Pri tejto príležitosti som „narazil“ na realitnú kanceláriu, ktorá ponúkala na predaj byt presne podľa predstáv môjho klienta. Dohodol som obhliadku bytu, môj klient bol z neho nadšený, dohodli sme sa na cene aj termíne podpisu rezervačnej zmluvy. Až do tohto bodu bola celá komunikácia bez problémov,“bhovorí z vlastnej skúsenosti náš kolega Jakub Smolenický.

„Máme iného záujemcu, ktorý má hotovosť.“

Od predávajúcej realitnej kancelárie si Jakub vyžiadal zaslanie návrhu zmluvy vopred, teda ešte pred samotným podpisom. Po viacerých urgenciách zaslala predávajúca realitná kancelária návrh zmluvy, až deň pred samotným podpisom. „Jednou z podmienok predaja nehnuteľnosti bolo, že po podpise rezervačnej zmluvy, majiteľ kvôli daňovým povinnostiam, prevedie vlastníctvo nehnuteľnosti na svoju firmu. V tom sme nevideli veľký problém, pokiaľ by to bolo v rezervačnej zmluve aj právne ošetrené. Žiadna takáto zmienka tam však nebola.“ 

Ďalšími problémami bolo, že na zmluve nemal byť podpis majiteľa predávanej nehnuteľnosti a pri pochybení zo strany vlastníka nehnuteľnosti alebo predávajúcej realitnej kancelárie, ktoré by malo za následok znemožnenie podpisu kúpnej zmluvy, by sa kupujúcemu nevrátila záloha vo výške 3 000 Eur.

„Po konzultácií so spolupracujúcou advokátkou, sme sa rozhodli zmluvu nepodpísať, pokiaľ sa neupraví. Keďže majiteľ nehnuteľnosti nemal byť na zmluve podpísaný, žiadali sme predložiť exkluzívny súhlas majiteľa, ktorý oprávňuje realitnú kanceláriu na výhradné zastupovanie majiteľa pri predaji. Vďaka tomu by sa eliminovalo riziko, že by majiteľ alebo iná realitná kancelária mohla podpisovať podobné zmluvy s inými záujemcami. 

Po odoslaní pripomienok k rezervačnej zmluve, maklérka so mnou prerušila komunikáciu so slovami: „Takú nevýhodnú zmluvu nemôžme podpísať, máme iného záujemcu, ktorý má hotovosť,“ opisuje priebeh obchodu Jakub.

7 dovodov

Klient mohol prísť o rezervačnú zálohu

„Klient, ktorého som zastupoval, sa tohto bytu napriek všetkému nechcel vzdať. Inzerát bol stále aktívny, preto som skúsil realitnú kanceláriu kontaktovať znova. Moje číslo však nedvíhali, tak to skúsil kolega,“ hovorí Jakub. Na „prekvapenie“ sa kolega do realitnej kancelárie dovolal a dozvedel sa, že byt je stále voľný.

„Všetko sme si vysvetlili, dokonca v novej rezervačnej zmluve boli zapracované aj pripomienky od našej advokátky, zmluva mala byť podpísaná aj samotným majiteľom bytu. Všetko vyzeralo tak, že tentokrát sa nám obchod podarí dotiahnuť do konca. Hodinu pred podpisom zmluvy nám však prišla správa, že sa podpis ruší a majiteľ chce predať byt inému záujemcovi, ktorý má hotovosť.

Po telefonáte sme sa dozvedeli, že realitná kancelária nemala výhradné oprávnenie zastupovať majiteľa pri predaji, čo znamená, že ak by záujemca akceptoval prvý návrh rezervačnej zmluvy, mohol by veľmi ľahko prísť o zloženú zálohu,“ vysvetľuje Jakub.

 

Čo z toho vyplýva?

Takéto situácie často vznikajú len z neznalosti. V každom prípade je vždy lepšie mať na svojej strane niekoho, kto vám pomôže s hľadaním domova a dokáže vás bezpečne previesť celým realitným obchodom. A tu je 7 dôvodov, prečo kupovať nehnuteľnosť s realitným maklérom:

  • Maklér kupujúceho pracuje len pre vás, zastupuje vaše záujmy, hľadá a upozorňuje na prípadné skryté vady alebo problémy.
  • Vie kde a ako má hľadať nehnuteľnosť presne podľa vašich požiadaviek.
  • Rozumie realitnému trhu a jednotlivým procesom.
  • Dohodne obhliadky za vás a počas obhliadky je neustále po vašom boku. Preverí celkový stav nehnuteľnosti po technickej aj právnej stránke.
  • Pomôže vám s nastavením financovania, s právnym servisom, s administratívou a zastreší obchod od začiatku až do konca.
  • Sprevádzať vás bude aj počas odovzdania nehnuteľnosti.
  • Pomôže vám aj pri prepise energií a obrátiť sa na neho môžete vždy, keď ho budete potrebovať.

 

ARISE

zodpovedne, profesionálne a hlavne inak!

TOP nehnuteľnosti